Διευκρινίσεις για τα ακίνητα και τους ξένους επενδυτές

Διευκρινίσεις για τα ακίνητα και τους ξένους επενδυτές

Με αφορμή τον σάλο που προκάλεσε στην αγορά η είδηση ότι ο αντιπρόεδρος γνωστής εταιρείας εμπλέκεται σε σκάνδαλο εξαγωγής συναλλάγματος μέσω «Χρυσής Βίζας» όπου με συγκεκριμένο τρόπο επενδυτές απέκτησαν ακίνητα στην Ελλάδα σπάζοντας τους κεφαλαιακούς περιορισμούς στην Κίνα, ο Σύλλογος Μεσιτών Αθηνών Αττικής , το μεγαλύτερο συλλογικό θεσμικό όργανο του real estate στην Ελλάδα , θέλει να ξεκαθαρίσει την θέση του και την θέση όλων των μεσιτών που εκπροσωπεί.

Καταρχάς για την κατάσταση στην αγορά ακινήτων και το ξένο ενδιαφέρον για τα ελληνικά ακίνητα έχουμε κάνει δημόσιες τοποθετήσεις μέσω όλων των Μ.Μ.Ε. και επαναλαμβάνουμε και σήμερα ότι πράγματι εδώ και ενάμιση χρόνο υπάρχει έντονο επενδυτικό ενδιαφέρον για την αγορά ακινήτων το οποίο επικεντρώνεται κυρίως στα νότια προάστια και το κέντρο της Αθήνας.

Σημαντικότατο ρόλο σε αυτό το ενδιαφέρον έπαιξε η “Golden Visa” ενώ βοήθησε και η “Airbnb”, που όμως εκτόξευσε τις τιμές, ενώ δημιούργησε και άλλες πολλές παθογένειες. Τα ελληνικά ακίνητα λοιπόν έγιναν και αυτά στόχος κυρίως κινέζων επενδυτών που καταφέρνουν με διάφορους τρόπους να βγάζουν μεγάλα ποσά στο εξωτερικό -ενώ η νομοθεσία δεν τους το επιτρέπει- με μεθόδους που ανήκουν στις γκρίζες ζώνες της κινεζικής νομοθεσίας.

Όπως είναι επόμενο, όλη αυτή η δραστηριότητα έδωσε ώθηση στην πολύπαθη την τελευταία δεκαετία Ελληνική Κτηματαγορά αλλά δυστυχώς έδωσε πάτημα και στους “συνήθεις υπόπτους” της αγοράς να εκμεταλλευτούν τα στρεβλά σημεία της εκάστοτε συναλλαγής για να κερδοσκοπήσουν με αθέμιτους τρόπους και να εκμεταλλευτούν την κατάσταση προς ‘ίδιον’ όφελος.

Οι νόμιμοι και αδειούχοι μεσίτες στην συντριπτική τους πλειοψηφία εκπροσωπούν συνειδητά και άκρως επαγγελματικά τον ιδιοκτήτη ακίνητης περιουσίας ο οποίος συναλλάσσεται με ξένους αγοραστές τηρώντας κατά γράμμα τους νόμους του Κράτους αλλά και τον νόμο περί μεσιτών και τον Κώδικα Δεοντολογίας.

Οι ιδιοκτήτες θα πρέπει να εμπιστεύονται την περιουσία τους όχι σε ανεπάγγελτους ή άσχετους με τον χώρο του real estate αλλά σε μεσίτες αστικών συμβάσεων οι οποίοι εργάζονται για να προασπίσουν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τα συμφέροντα των πελατών τους.

 

ΠΗΓΗ: ΔΗΜΟΣΙΑ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ του Συλλόγου Μεσιτών Αθηνών Αττικής  

img

admin

Related posts

Πότε χρειάζεται το πιστοποιητικό ΕΝΦΙΑ

Όλοι όσοι σχεδιάζουν να προχωρήσουν σε κάποια...

Συνεχίστε την ανάγνωση
από admin

Πιστοποιητικό Ενεργειακής Απόδοσης – Τι είναι, Πότε είναι υποχρεωτικό

Σύμφωνα με τον Κανονισμό Ενεργειακής Απόδοσης Κτηρίων (Κ.Εν.Α.Κ.), το Πιστοποιητικό Ενεργειακής Απόδοσης (ΠΕΑ) ή ενεργειακό πιστοποιητικό : Κατατάσσει το κτήριο ή τη κτηριακή μονάδα σε ενεργειακή κλάση. Είναι, ουσιαστικά, η απεικόνιση της ενεργειακής κατάταξης του κτηρίου. *ως κτηριακή μονάδα ορίζεται το τμήμα, όροφος, η διαμέρισμα εντός κτηρίου, το οποίο έχει σχεδιαστεί ή μετατραπεί ώστε να έχει ξεχωριστή χρήση.

Συνεχίστε την ανάγνωση
από admin

Νέες Αντικειμενικές Αξίες – Τί αλλάζει από το 2019

Δεκαεπτά φόροι, τέλη και λοιπές επιβαρύνσεις που επιβάλλονται στην απόκτηση και την κατοχή ακίνητης περιουσίας αλλάζουν σε 46 μέρες από σήμερα, σε χιλιάδες περιοχές της χώρας. Ο λόγος είναι ότι από την 1η Ιανουαρίου 2019 θα τεθούν σε ισχύ οι νέες αντικειμενικές τιμές ακινήτων, οι οποίες προέκυψαν από την «αναπροσαρμογή» της 12ης Ιουνίου 2018.

Συνεχίστε την ανάγνωση
από admin